دستگاه بالابر نفربر که در ایران تحت نام کلایمر ( Climber ) بیشتر شهرت یافته است در واقع نوعی از تجهیزات دسترسی ( Access equipment ) به نمای ساختمان های بلندمرتبه ، سدها ، پلها ، سیلوها ، مخازن نفت و … بوده که بمنظور تعمیر و نگهداری ، نظافت ، نقاشی ، نصب کامپوزیت پنل و بطورکلی بازسازی و نماسازی ( Maintenance ) سازه های بلندمرتبه که امکان دسترسی به آنها دشوار می باشد طراحی می گردد .
این دستگاهها عمدتاً در دو گروه طراحی و ساخته می شوند که بشرح زیر می باشند :
1- سیستم کلایمر پرتابل : درواقع شامل بخشهایی می باشند که می توان براحتی آنها را مونتاژ و در اسرع وقت نسبت به راه اندازی ماشین بالابر اقدام نموده و بطوردائم یا موقت در یک ساختمان از آن استفاده و پس از پایان کار کلایمر را جمع آوری و به انبار یا ساختمان دیگر هدایت کرد . این تجهیزات شامل دو بخش اصلی می باشند :
الف ـ سازه های روی بام حاوی سبد وزنه های تعادل ( Counter weight ) ـ ستون ، تیر یا بازوی مربوط به نقاط آویز ـ خرک تعادل یا تکیه گاه ـ بکسلهای ضدخیز و.
ب ـ پلت فرم یا سبدحمل نفرات حاوی : الکتروگیربکس مرکب ( Hoist) ـ جعبه برق یا کنترل فرمان اصلی ـ ترمزهای اضطراری یا Safety Brakes ـ کابل برق ـ سیم های بکسل که از سازه های بام آویزان می گردند و سایر ضمائم یا Accessories از قبیل : سیستم سنکرونیزور ( Anti tilt ) سیستم قطع برق در ارتفاع معین ( Top limit switch ) ـ سیستم اضافه بار ( over load ) ، کابل جمع کن ( winders ) و…
طول بازوی محرک × نیروی محرک
____________________________ نیروی مقاوم ( تعداد وزنه ها ) = 3 ×
طول بازوی مقاوم
2- سیستم کلایمر Building maintenance units = BMU : در واقع بالابرهای نفربر دائمی می باشند که برای آسمانخراش ها یا ساختمانهای بسیار مرتفع طراحی و ساخته می شوند و در واقع برای هر ساختمان بخصوص از شرایط و خصوصیات ویژه ای برخوردار می باشند . این نوع از دستگاه کلایمر (بالابرنفربر) علاوه بر حرکت عمودی در ارتفاع ساختمان در سطح افق و همچنین در محور Z نیز قابلیت تحرک پذیری بصورت اتوماتیک دارند چنانکه با قرارگیری در بام یک آسمانخراش، پلت فرم یا سبد حمل نفرات را در نقاط و جهات مختلف آن سازه حرکت می دهند . انواع BMU عبارتند از :
الف ـ سیستم های کلایمر Mono Rail : که در این حالت دور تا دور کرنیش ساختمان ریل کشی می گردد و کل پلت فرم با استفاده از سیستم Trolley بصورت برقی یا دستی در سطح افقی دور تا دور ساختمان حرکت می نماید.
ریل کشی می تواند روی نمای ساختمان با استفاده از دستکهای ویژه بنام Wall Mounted Brackets یا بر روی کف بام با دستکهایی بنامRoof Mounted Boackets نصب گردند.
ب ـ سیستم های کلایمر ماشین روف Free Standing : در این سیستمها (کلایمر ماشین روف) حرکت افقی دستگاه توسط یک ماشین چرخدارکه بر روی بام حرکت می نماید تأمین می شود و کل پلت فرم از بازوهای نصب شده روی این ماشین درسطح نما آویزان می گردد.
پ ـ سیستم های کلایمر ماشین روف ریلی: که در واقع تلفیقی از نوع ریل دار و ماشین روف می باشند.
ت ـ سیستم های کلایمر تلسکوپیک: که در واقع در یک نقطه مرکزی روی بام نصب و بوم آنها بصورت تلسکوپیک عقب و جلو ، چپ و راست رفته و در انتهای آن پلت فرم با تجهیزات مربوطه وصل می باشد که قابلیت آویزان شدن در نقاط مختلف نما را پیدا می کنند.
درباره این سایت